Preventie
Bij preventieve tandheelkunde staat het voorkomen van gebitsproblemen voorop. De tandarts controleert bij u of er indicaties zijn dat er gaatjes of andere gebitsproblemen dreigen te ontstaan. Om eventuele problemen tijdig te herkennen adviseren we u elk half jaar op controle te komen.
Tijdens dit periodieke onderzoek controleert de tandarts naast uw tanden en kiezen ook de gezondheid van uw tandvlees en eventuele vullingen, kronen of bruggen. Aangezien de tandarts niet tussen de kiezen kan inspecteren, maken we elke 3 jaar een röntgenfoto ter controle van uw gebit. Op deze manier kan uw behandelaar tijdig inspelen op potentiële klachten.
Jaarlijkse poetscontrole, instructie en polijsten gebit bij mondhygiëniste voor jeugdigen tot 18
De ervaring leert en uit onderzoek blijkt dat het voorkomen van gaatjes nauw samenhangt met een juiste poetstechniek en het regelmatige professioneel laten reinigen van het gebit. Vooral bij kinderen en jeugdigen schiet dit er begrijpelijkerwijs nog wel eens bij in, waardoor er tijdens het opgroeien grotere kans is op tandbederf vanwege een matige mondhygiëne en minder gunstige voedingsgewoontes. Om de kinderen voor de toekomst met een gaaf en sterk gebit af te leveren worden zij tot hun 18e naast het controlebezoek aan de tandarts nog 1x per jaar gecontroleerd bij de mondhygiëniste, waarbij de poetsgewoontes worden bekeken, gevolgd door een uitgebreide (herhaling van de) poetsinstructie, gebitsreiniging d.m.v. polijsten en waar nodig tandsteen verwijdering. E.e.a. wordt tot het 18e levensjaar volledig vergoed, zodat dit geen reden hoeft te zijn onze kinderen een perfecte preventieve tandheelkundige zorg te onthouden.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!
Team van specialisten
In de praktijk wordt u geholpen door een team van specialisten. Naast de tandarts spelen de mondhygiëniste en de preventie assistente een belangrijke rol bij het gezond houden van uw gebit. Maak desgewenst kennis met onze medewerkers op de team-pagina.
Verschil tussen de mondhygiëniste en de preventie assistente
Om tandbederf te voorkomen kunt u door zowel de preventie assistent als de mondhygiëniste behandeld worden. De preventie assistente voert voornamelijk behandelingen uit boven het tandvlees, zoals het verwijderen van tandsteen en het aanbrengen van fluoride. De mondhygiëniste voert ook complexere behandelingen uit, waar er bijvoorbeeld sprake is van dieper liggend tandsteen, ruimtes tussen de tanden en tandvlees (pockets) ontstoken tandvlees, botafbraak en/of loszittende tanden.
Röntgenfoto’s
Toekomstige tandproblemen zijn niet altijd met het blote oog te zien. Vaak begint een probleem tussen de kiezen en tanden. Om potentiële klachten tijdig te herkennen wordt er ter controle elke 3 jaar een röntgenfoto van uw gebit gemaakt. Op deze manier kan de tandarts tijdig ingrijpen bij beginnende problemen en kunnen echte klachten worden voorkomen.
Fluoride
Bij kinderen tot 18 jaar brengt de tandarts tijdens de halfjaarlijkse controle fluoride aan. De fluoride versterkt het tandglazuur en voorkomt op deze manier gaatjes. Daarom adviseren we vanaf het doorbreken van de eerste tandjes een fluoridetandpasta te gebruiken. Voor peuters zijn speciale tandpasta’s ontwikkeld. Ook bij volwassenen blijft het belangrijk om een fluoridetandpasta te gebruiken en tweemaal daags te poetsen.
Sealen
Op doorgebroken blijvende kiezen brengt de preventieassistente of mondhygiëniste een extra beschermlaag aan in de groeven en sleuven van de kies. Door het sealen krijgen voedselresten en tandplak minder kans om gaatjes te veroorzaken. Na de behandeling kunnen kinderen een licht vieze smaak in de mond ervaren. Die verdwijnt vanzelf.
Tandplak en tandsteen
Meestal in combinatie met uw halfjaarlijkse controle verwijdert de mondhygiëniste of preventieassistente aanwezig tandplak of tandsteen. Tandplak gaat zich ophopen en als het niet regelmatig professioneel verwijderd wordt ontstaan ontstekingen en gaatjes. Tandplak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Tandsteen vormt weer een plek in de mond waar tandplak makkelijk aan hecht. Daarom is het belangrijk dat tandsteen regelmatig wordt verwijderd. Zo houdt u uw mond gezond. Niet tijdig verwijderd tandsteen leidt onherroepelijk tot ontstoken tandvlees, ruimtes tussen de tanden en tandvlees (pockets) , botafbraak en/of loszittende tanden!
Voeding
Het eten en drinken dat u nuttigt heeft grote invloed op uw mondgezondheid. De medewerkers van tandarts van Wijk kunnen u uitgebreid adviseren over de invloed van voeding op het gebit.